OKUL BAŞLAMADAN ÖĞRENME TEKNİĞİNİ DEĞİŞTİR! FEYNMAN TEKNİĞİ

feynman tekniği

Öğrenme kişiden kişiye değişen teknik ve stratejiler ile paraleldir. Bu nedenle sayfamızda çocuklar için farklı teknikler sunarak kendilerine en yakın öğrenme tekniğini bulmalarına yardımcı olmak istiyorum. Okul dönemi başlarken her anne/babanın umudu çocuklarının öğrendikleri bilgileri tam olarak kavrayabilmeleri ve ezbere dayalı bir sistem içerisinde gerçekten anlayarak ders çalışmalarını istemeleridir.

Yeni okul döneminde Feynman Tekniği ‘ni derslerde uygulamak isteyen öğrenciler için ÖĞRETMEN olmak kelimesine odaklanabilirler.

Feynman Tekniği Nedir?

Feynman, Priceton Üniversitesi’nde okurken sınavlardan yüksek almak için uyguladığı bu yöntem, tekniğin etkililiğini ortaya koymaktadır. Feynman bir konuya çalışacağı zaman yeni bir defter alır ve ilk sayfasına ‘Bilmediğim Şeyler Defteri’ yazarmış. Bildiği ve öğrendiği bilgileri ilk o defterde düzenler sonra dönüp eklemeler yaparmış. Çalıştığı konuyu ayrı ayrı inceleyip birbirleri arasındaki ve tutarsızlıkları bulmak için daha çok çalışırmış. Feynman tekniği kendisinin sınavlara çalışırken kullandığı tekniği oluşturmaktadır.

Dört Adımda Feynman Tekniği:

  1. KONUYU BELİRLEYİN.

Konuyu boş bir kâğıdın en üstüne yazın. O konu hakkında çalışmaya başlayın. Konu hakkında bildiğiniz ve öğrendiğiniz bütün bilgiyi bu kâğıda yazın ve her yeni bilgide eklemeler yapın.

  1. KONUYU HİÇ BİLMEYEN BİRİNE ANLATIR GİBİ ANLATIN.

Yeni bir sayfa açın ve konuyu hiç bilmeyen birine anlatırmış gibi sadeleştirerek anlatın. En basit anlatımla bilmediğiniz ya da tam olarak bilmediğiniz kelimelerden kaçınarak sanki küçük bir çocuğa anlatıyormuş gibi anlatın. Anlatımı yaparken yazdıklarınızı sesli olarak da pekiştirin.

  1. EKSİK BİLGİ BOŞLUKLARINI DOLDURUN.

Konuyu anlatırken zorlandığınız ve çıkmaza girdiğiniz noktalar bilgi olarak tamamlanmayan, boş olan noktalardır. Boşlukları doldurmak için konuyu çalıştığınız kaynakları yeniden dönüş yapın. Böylelikle eksik olduğunuz yerleri tekrar çalışmış olursunuz.

  1. KONUYU BASİTLEŞTİRİN VE ÖRNEKLENDİRİN

Konuyu 6 yaşında bir çocuğa anlatana kadar, o konuyu öğrenmiş sayılmazsınız diyor Einstein. Eğer konuya tamamen hakimseniz ve öğretmenlerin konuyu daha önce hiç bilmeyen öğrencilere anlattığı gibi sizde anlatabiliyorsanız konuyu gerçekten anlamış sayılıyorsunuz.

Lise dönemi öğrencileri hatta orta okul öğrencileri bu tekniği öğrendikleri konular üzerine uygulayabilir ayrıca öğrenmenin tam ve etkili olması için kullanabilirler. Çocukların faklı öğrenme teknikleri kullanarak anlamayı üst seviyelere çıkarmaları mümkündür. Sınavları ezber yöntemi ile değil anlayarak çözmek çocukların gelecek hedeflerinde istedikleri noktaya ulaşma açısında oldukça önemlidir.

Çocukların sıkılmadan ders çalışmaları için Pomodoro tekniği içerisinde Feynman Tekniği ‘ni kullanarak öğrenmenin tam olarak gerçekleşebilmesini sağlayabilirler.

 

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.