Uyaran Eksikliği – 2

uyaran eksikliği

Sosyal uyaran eksikliği yazısından çok fazla soru aldığımız için ikinci bir yazı yazma gereksinimi hissettim. Aileler belirtilerin çocuklarında görüldüğünü düşündüklerinde ne yapacaklarını bilemiyorlar, bu süreçte yanlış yönlendirmeler ile karşılaşabiliyorlar.

 Uyaran Eksikliği ;

  • Çocuk çok fazla televizyon izlemek istiyorsa ve izliyorsa,
  • Telefon veya tableti ile hiç bırakmadan videolar izliyorsa,
  • İsmi ile seslendiğinizde bakmıyor ya da çok geç cevap veriyorsa,
  • Sadece istediği zaman göz kontağı kuruyorsa,
  • Yaşına göre konuşması yaşıtlarından çok fazla gerilik gösteriyorsa,
  • İstediği nesneleri parmakla gösteriyorsa,
  • Akranlarıyla aynı ortama girdiğinde uyum problemi yaşıyorsa ve
  • Genel gelişiminde akranları ile arasında fark varsa

Ailelerin çocuklarında bu davranışları gördüklerinde ilk yapmaları gerekenler;

Öncelikle çoğu aile çocuklarının gelişimsel olarak nereden destek alabileceklerini bilmiyorlar . Devlet hastanelerinde Gelişimsel Pediatri Ünitesi, Çocuk Psikiyatri ya da Çocuk Nöroloji bölümlerinden  çocukların gelişimlerini takip eden ve çocuklara gelişimsel olarak destek veren, aile çocuk ilişkilerinde uzman olan Çocuk Gelişimi Uzmanları görev yapmaktadır. Aileler yaşadıkları ilde bulunan devlet hastanelerindeki bu ünitelerden çocukların gelişimleri hakkında bilgi alabilirler.

Sonrasında çocuğun içinde bulunduğu gelişimini engelleyici bütün durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Televizyon kapatın ve telefonu çocuğunuza vermeyin. Bol bol konuşun, çocuk şarkıları dinleyin, gelişimi destekleyici oyunlar oynayın. En önemlisi çocuğunuzun yaşıtları ile birlikte vakit geçirebileceği alanlarda bulunun. Çocuğunuz kreşe gitmiyorsa kreşe gönderin. Eğer kreşe gidemiyorsa gün aşırı parka gidin. Evde günlük yaptıklarını çocuğunuz ile yapın. Temizlik yaparken bir bezde çocuğunuza verin. Yaptığınız işi anlatın. Yolda yürürken gördüklerinizi anlatın. Vaktinizi çocuğunuzla oyunlar oynayarak geçirin.

Sosyal Uyaran Eksikliği ile Yaygın Gelişimsel Bozukluk’ta görülen davranışlar birbirine çok benzemektedir. Burada önemli olan çocuğunuzun bir uzman tarafından görülmesi ve değerlendirilmesidir. Alanda uzman kişilerin doğru yönlendirmeleri ile çocuğun gelişimi en iyi şekilde desteklenir. Doğru şekilde destek ve eğitim alan çocuk kendi gelişimine göre ilerleme gösterecektir.

Sosyal Uyaran Eksikliği ile ilgili yazımı okumak için TIKLAYIN.

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

10 thoughts on “Uyaran Eksikliği – 2

  1. Parmakla gösteriyorsa değilde göstermiyorsa diye olması gerekiyor sanırım..yanlış bilgilendirme olmaması açısından düzeltilmesi gereklidir.

    1. Merhaba Tuğba Hanım. Bilgi yanlışlığı yoktur. Uyaran eksikliği yaşayan çocuklarda konuşma olmadığı için isteklerini parmakla göstererek iletişim kurmaya çalışırlar. Bu nedenle konuşmak yerine istediklerini sizin elinizi götürerek ya da kendisi işaret ederek isterler.

  2. Mrb 22 ayligiz ve uyaran eksikliği dedi doktorumuz 1 aydır daha iyiyiz tek sıkıntımız bir nesneye takılıp kalıyor göz deviriyor arada yada biseye bakıp git gel yapıyor. Onun dışında ismine bakmaya başladı akranları ilr iletişimi daha iyi parkta cocuklarla oynuyor. Bu takılma skintimiza ne yapmak gerek parmakla gösterme var bizde de tam ifade edemiyor yada kendince konuşuyor. Anne baba abi dede cee ee gbi sözler var

    1. Merhaba. Çocuğunuzda gelişmeler çok güzel ama bu süreçte mutlaka bir çocuk gelişimciye takipli olmanızda fayda var. Çocuğunuzun gelişimine yönelik en faydalı önerileri çocuğunuzu gözlemledikten sonra size verecektir. Bulunduğunuz ilde Sağlıklı Hayat Merkezi varsa Çocuk Gelişimci den Ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

      1. Bnm torunda uyaran eksikliği var gözle temas var özellikle benim yaptıklarımı taklit etme ve benle oyun kurma var ben ornek birkaç defa bir kelimeyi tekrar edince oda söylüyor fakat istediği şeyler olmayınca hircinlasiyor gözleri dalıyor ismine çok bakmıyor dışarıda zaman geçirmeyi seviyor eve girmek istemiyor elini tutturmak istemiyor nasıl yol izlemeliyiz

        1. Merhaba.
          Torununuzu görmeden gelişimsel destek vermemiz doğru olmaz. Fakat yaşadığınız şehirde bulunan devlet hastanelerinde Çocuk Psikiyatri servislerinden randevu alarak bu konu hakkında görüşebilirsiniz. Ayrıca yine bulunduğunuz şehirde Sağlıklı Hayat Merkezi varsa yine Çocuk gelişimci ile görüşerek ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz şehri mail adresimize gönderirseniz size yakın olan sağlıklı hayat merkezi hakkında bilgilendirebiliriz. (mail adresimiz: info@cocuknotasi.com )

    2. Merhaba aradan bir sene geçmiş ama şuan nasil çocuğunuz benim oglum 18 aylik bizedw uyaran eksiği var dedi ne yapmalıyım ne gibi yol izlediniz nolur cevap verin

  3. benim oğlum 22 aylık baba ve gel kelimesi var sadece .. göz temasında sorun yok fakat ismine dönmüyor. pandemi nedeniyle hiç yaşıtlarıyla aynı ortama gelemedi . çok fazla telefon tv ye izliyordu yaklaşık 10 gün önce kestik gelişme var sürekli oyun oynuyoruz yaklaşık 5 ay önce çalışmaya başladım annem bakıyo oğluma .. Benden ayrılması da etkiledi onu farkındayım yardıma ihtiyacım var ankara da oturuyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.