YARATICI DÜŞÜNME NASIL DESTEKLENİR?

Yaratıcı düşünme

Yaratıcı düşünme yeteneğini desteklemek için en önemli unsur çocuğa sunduğumuz bir olay karşısında ortaya çıkardığı sonuç değil, üretim aşaması sırasındaki süreçtir. Sonuç odaklı yaklaşım çocuğun süreç içerisindeki aldığı zevki ve yaratıcı düşünme şeklini etkiler. Yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek için çocuğa bağımsız keşif yapabileceği ortamlar hazırlanmalı ve yaptığı deneme çalışmaları sürecinde etrafı dağıtsa bile çocuğa karışılmamalıdır. Süreç içerisinde materyallerini kendinin seçmese izin vermeniz, zihninde tasarladığı düşünce için yaratıcılığa zemin hazırlamaktadır.

EĞİTİM, BİRİNİN AKTARDIĞI SÖZLERİ DİNLEMEKTEN ZİYADE, ÇOCUĞUN İÇİNDE BULUNDUĞU KOŞULLARI DENEYİMLEMESİYLE İLERLEYEN, DOĞAL BİR SÜREÇTİR.”  MARİA MONTESSORI

Yaratıcı düşünme becerilerini desteklemek için çocuklara:

  • Elektrik olmasa nasıl yemek yapardık?, Buz dolabı olmasa ne olurdu? gibi problem çözme becerilerine yönelik sorular sorabilirsiniz?
  • Terliğimin teki kayboldu nasıl bulabilirim? şeklinde bir soru sorularak bunu sözcüklerle değil resimle anlatması istenebilir.
  • Çok sevdiği bir kitap için sen bu kitabın çizeri olsan bu kitaptaki resimleri nasıl çizerdin? şeklinde kendi tasarımını yapması istenebilir.
  • Sen bir kitap yazsaydın kahramanları kimler olurdu? tarzında sorular ile kendi kitabını oluşturmasına fırsat verilebilir.
  • Kil gibi değişik sanatsal malzemelerle ürün oluşturup evdeki eşyaların nasıl oluştuğu hakkında sohbet edilebilir.
  • ……….. olsaydı ne olurdu? gibi sorular sorulabilir.  Örneğin: Çimenler turuncu olsaydı ne olurdu?
  • Müze gezileri yapılarak yaratıcılık, hayal gücü, gözlem, beğeni, kültürel miras ile ilgili beceriler geliştirilebilir.
  • Iraksak düşünme becerilerine yönelik sorular sorulabilir.

Yaratıcı düşünme

Yaratıcı düşünme ile ilgili etkinlik

Yaş: 4-6 yaş

Çocuğunuzla o an yaşadığınız mevsime uygun meyveleri bir kâseye doldurup sohbet edin. Meyvelerin neden kabukları olduğu hakkında konuşun. Eğer evinizde büyüteç bulunuyorsa bütün meyvelerin kabuklarını tek tek inceleyebilirsiniz. Bütün meyvelerin aynı kabuğu olsaydı ne olurdu? şeklinde yaratıcı düşünmesine olanak sağlayabilirsiniz. Kabuk çeşidiniz fazla ise sınıflandırma yaparak benzer kabuklar hakkında konuşabilirsiniz. Kabuklarınızı güneş gören bir yerde bekleterek kuruduktan sonra gözlemlerini aktarmasını isteyebilirsiniz. Kabuklar kuruyunca şekilleri nasıl böyle oldu? gibi kuruma olayı ile ilgili düşüncelerini dinleyebilir bu konuda hakkında birlikte araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca kabuklarınız kurumadan koklayarak ve fotoğraflarını çekerek, kuruduktan sonraki hali arasında gözlem konusunda daha rahat görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

 Yaratıcı düşünme ile ilgili farklı yaş grupları için etkinlik isteyen aileler iletişim den bize ulaşabilir. 🙂

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.