Çocuk Notası

AKRAN ZORBALIĞI / ZORBALIK MAĞDURU ÇOCUKLAR

akran zorbalığı

Zorbalık kişinin kendisinden daha güçsüz birini sözlü ve fiziki bir davranışla taciz etmesi olarak tanımlanmıştır.

Okul ortamında, sokakta ya da arkadaş ortamlarında çocukların birbirlerine karşı güçlü gözükmek istemeleri, kendilerini kanıtlamak istemeleri nedeniyle fiziksel, sözel zorbalık davranışları görülebilmektedir. Hem zorbalık davranışını gerçekleştiren çocuklar için hem de zorbalığa maruz kalan çocuklar için bu konunun önemi gelecekte şekillenen davranışlar üzerine dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.

Akran zorbalığı okul öncesinden ergenlik dönemine kadar farklı yaş ve gruplarda görülebilir. Zorbalığa maruz kalan çocukların endişeli ve sosyal olarak çekingen olmasının nedeni, tehditkar olmamaları ve zorbalığa maruz kaldıklarında karşılık vermemeleri olabilir. Aynı zamanda saldırgan çocuklar, davranışları tehditkar şekilde akranlarını rahatsız ettiğinden zorbalığa maruz kalıyor da olabilirler.

Yeni yapılan araştırmalara göre zorbalık mağduru olan çocukların da, zorbalık uygulayan çocuklarında %70-80 nin aynı sınıfta olduğuna işaret etmektedir. Bu gibi çocukların bulunduğu ortamların ve nasıl arkadaşlıkların olduğu ailelerin güncel olarak takip etmesi gereken durumlardan olmalıdır.

Akran zorbalığı sadece şiddet olarak görülmeyebilir, sözel olarak da zorbalık davranışı olarak ortaya çıkabilir.  Aynı şekilde akran zorbalığı aynı ortamda yüz yüze olmak zorunda değil çağın getirdiği teknolojik gelişme ile sanal ortamda kendinden küçük veya büyük olan yaşıtlarına zorba davranışlarla olarak da görülebilir.

Siber zorbalık denilen bu durum çocukların teknolojiyi kendisine paravan olarak göstererek gerçek ortamda yapamadığı bazı davranışları siber ortamda göstermeye çalışmasıdır. Sınıf ortamında akran zorbalığına uğrayan çocuklarda siber ortamda zorba olma davranışı görülebilir. Bu nedenle ailelerin çocukların hem sınıf ortamında arkadaşları ile ilişkilerini bilmeli hem de kullandıkları teknolojik araçları ne şekilde kullandığına yönelik bilgi sahibi olmalıdır.

Zorbalık mağduru olan çocuklar okula gitmek istemeyebilir. Okula/arkadaş grubunun içine girmediği zaman zorbalıktan kaçabileceğini düşünür, evde kendilerini güvenli hissedebilirler. Zamanla öz güvenleri ve benlik saygıları azalabilir, bu durumdan kendilerini sorumlu tutabilirler.

‘ Akran zorbalığı ‘ önlemeye yönelik neler yapılabilir?

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK