Site icon Çocuk Notası

BİR BABA OYUN OYNAMALI…

baba-çocuk

BİR BABA OYUN OYNAMALI…

Sanki içinde dünyanın en lezzetli çayı varmışcasına yudumlamalı fincanını…

Aslında hiç bilmese de izlediği çizgi filmin konusunu, benim en sevdiğim çizgi film bu, senin ki ne? Diyebilmeli…

Ya da bazen o küçücük el, avuçlarının içindeyken bilek güreşini kaybedip çok üzülmeli…

Yapılan araştırmalar göre babalar çocukları ile daha fazla vakit geçirmek istiyor fakat gün içerisindeki yoğun tempodan sonra buna fırsat bulamıyorlar. Bu nedenle babaların çocukları ile geçirdikleri zaman diliminin en verimli olabilmesi ve çocuklarının gelişimlerine katkı olabilmesi için güçlü babalara bazı öneriler…

Madem babalar çocukları ile istedikleri kadar vakit geçiremiyorlar. O zaman geçirdikleri vakit su gibi aksin… Nasıl geçtiğini anlamadan ama çok fonksiyonlu olsun. Hem de bu zamanın içinde çocuğunuzun hayal gücü gelişsin. Bunun için öncelikle çocuğunuz ne oynamak istiyorsa sizi prenses yapmak bile olsa o oyunun içine dahil olun. Oynadığınız oyun yapılandırılmamış yani kuralları olmayan doğaçlama gelişebilen oyunlar olsun. Boğuşmalı ama vurmalı kırmalı olmayan gıdıklamalı tarzda oyunlar olabilir mesela. 😊 Bazen çocuğunuz usta olsun siz onun çırağı, bazen de çocuğunuz çırak olsun siz usta birlikte bir arabayı tamir etmeye çalışabilirsiniz mesela. Ya da çocuğunuzun eline bir enstrüman verin (illa bir çalgı aleti olmak zorunda değil bir yoğurt kabini ters çevirip davul yapabilirsiniz) sizde elinize aldığınız flüt ile dünyanın en güzel korosunu kurabilirsiniz. Veya biraz gizemi seven bir çocuğunuz varsa kartondan yapılmış 2 tane dürbün ile evdeki eşyaların yerini tespit etmek için bir oyun oluşturabilirsiniz. Tüm bunlar çocuğunuzun ilgi alanı ve sizin onunla geçirmek istediğiniz zamanı nasıl doldurmak istediğinize bağlı.

   Peki babaların çocukları için ayırdıkları zaman dilimi çocuklarında ne gibi gelişime sebep oluyor?

Babaların çocuklarıyla geçirdikleri zaman diliminde çocukların bilişsel gelişimleri üzerine ve problem çözme becerilerinde gelişme olduğu saptanmıştır. Babanın önemini bebeğin anne karnındaki serüveninde başlayıp, bebeğin doğduğu andan itibaren anne-bebek bağlanması nasıl oluyorsa baba-bebek bağlanması da yaşanması gerektiğini bir kez daha vurgulamakta fayda var. Araştırmalar hem anne hem de babaya güvenli bağlanan bebekler, tek ebeveyne bağlanan bebeklere oranla kendilerine ve çevrelerine daha güven duyduklarını ifade etmektedir. Babaların, çocukları üzerine önemli katkıları bulunduğu araştırmalar tarafından tekrar tekrar göz önüne serilmektedir. Yine yapılan bir araştırma sonucuna göre babasız büyüyen çocukların, babası olan çocuklara göre daha düşük okul başarısına sahip olduğu bulunmuştur. Burada aktardığımız gelişimsel katlıların dışında daha sayamadığımız nice katkısı olan babalar ile ilgili sonraki yazılarımızı da takip etmeyi unutmayın.

Çocuğunuzla hangi oyunu oynarsanız oynayın çocuğunuzun başını okşadığınız 1 saniye bile, çocuğunuzun beyninde muhteşem oluşumlara sebep olacak. Babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesi dileğiyle…

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

Exit mobile version