Beyin gelişimi için erken çocukluk kritik bir dönemdir ve beyin gelişiminin %90’ını 6 yaşa kadar tamamladığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda müziğin bilişsel olarak insanı etkilediği; öğrenme, hafıza, algılama ve duygular gibi birçok beyin fonksiyonlarını üzerinde etkili olduğu, görme, işitme, hareket ve koordinasyon gibi alanları da etkilediği, matematik ve satranç gibi yüksek beyin fonksiyonları kullanmayı gerektirdiği ortaya konulmuştur. Yapılan bir çalışmada yedi yaşından önce müzik eğitimine başlayan çocukların hafıza ve matematik yeteneklerinin yedi yaşından önce hiç müzik eğitimi almamış çocuklardan daha iyi düzeyde oldukları saptanmıştır.
Müziğin Çocuğun Gelişimine Etkisi Nelerdir?
Müzik çocukların birçok gelişim alanına etki etmektedir. Özellikle dinleme ve dikkat becerilerini arttırmaktadır. Çocukların işitsel algı, seslere odaklanma, sesin geldiği yönü bulma ve sesleri ayırt etme becerilerini geliştirmektedir. Çocuklar müzik ile duygularını daha iyi ifade edebilmektedir, yaratıcılıkları geliştirmektedir.
Müzik sadece işitsel değil, görsel, kinestetik ve sosyal yeteneklerine de etki etmektedir. Çocuklar için özellikle şarkılı oyunlar, ritim çalışmaları birçok beceriyi bir arada kullanabilmelerine olanak sağlamaktadır. Galop hareketleri ve parmak oyunları gibi şarkı ve harekete dayalı koordinasyon gerektiren fiziksel aktiviteleri kullanmaları bilişsel, motor ve dil gelişimini de bir arada kullanmalarını sağlar.
Müziğin matematik becerilerine olan olumlu etkisi birçok kaynak ve araştırmalarda vurgulanmaktadır. Şarkılarda ritim tutmanın, ses çalışmalarının çocukların sayma becerilerini ve matematikte karşılaştırma becerilerini etkilemektedir.
Müzik eğitimde motive edici, problem çözmede yardımcı ve eğitimde sürekliliği sağlamaya yönelik bir araç olarak da kullanılmaktadır. Mozart ve klasik müziğin ortaokul öğrencilerinin matematik becerilene etkisinin incelendiği bir çalışmada; bir gruba Mozart müziği bir gruba klasik müzik ve diğer gruba ise müzik dinletilmeden geleneksel öğretim yöntemleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Mozart ve klasik müzik dinletilen sınıfların matematik dersi başarının müzik dinletilmeyen sınıfa göre daha yüksek olduğu ortaya konmuştur.
Yapılan başka bir araştırmada ise klasik müziğin ilköğretim öğrencilerinin sınav başarılarına olan etkisi incelenmiştir. 3 hafta boyunca bir grup çocuğa seçilmiş klasik müzikler dinletilmiş ve araştırmanın sonucunda klasik müzik dinleyen gruptaki çocukların akademik başarısının dinlemeyen gruba oranla anlamlı düzeyde artış olduğu saptanmıştır.
Çocuklar grup içinde şarkı söylemeleri çocukların uyum sağlamalarını kolaylaştırmalarını sağlar ve iş birliği duygusu gelişir. Ayrıca çocukların yetişkinlerle birlikte hareketli şarkılara eşlik etmedi taklit becerilerini ve koordinasyon becerilerin geliştirmektedir.
Çocuklar sevdikleri şarkıları söylemekten ve tekrar etmekten hoşlanırlar. Çocukların şarkı sözlerini tekrar etmeleri onların konuşma becerilerini olumlu yönden etkilemekte, kelimelerin ve seslerin daha iyi telaffuz edilmesini sağlamaktadır. Yabancı dil öğretiminde de şarkıların dinletilmesi çocukların o dile ait telaffuzlarını da geliştirmektedir.
Çocuğunuzla birlikte şarkılar söyleyerek ve koordinasyonları hareketler yaparak taklit becerilerini ve motor becerilerini geliştirebilirsiniz.
Çocuğunuz ders çalışırken veya oyun oynarken klasik müzikler dinletebilirsiniz.
Aile üyeleriyle birlikte müzikli oyunlar oynayabilirsiniz.
Çocuğunuzun istediği bir müzik aleti alabilirsiniz.Yabancı dilde şarkılar dinleterek farklı ses ve telaffuzları işitmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuk Gelişimci Sena Armutlu
Galop hareketlerine bir örnek:
Çocuklar İçin Klasik Müzik Örnekleri
- Beethoven ay ışığı
- Beethoven Für Elise
- Beethoven – Piano Sonata No 8 – Pathetique 2nd Movement
- Claude Debussy String Qartet 3. Bölüm
- Claude Debussa clair luana
- Antonio Vivaldi Spring
- Antonio Vivaldi Winter
- Gustav Mahler – Blumine
- Edward Grieg- Heart Wounds
- Gabriel Fauré – Apres un Reve
- Gabriel FAURE- Pavane
- Mozart- serenad KV. 388 2. Bölüm
- Mozart KV. 467 elvira madigan 2. Bölüm
- Mozart- Clarinet Concerto- II. Adagio
- Mozart – KV. 488 piano ve orkestra için konçerto 2.bölüm
- Mozart KV. 314 flüt ve orkestra için konçerto 2.bölüm
- Mozart KV. 219 keman ve orkestra için konçerto 2.bölüm
- Mozart Küçük Bir Gece Müziği
- Erik Satie – Gnossienne No.1
- Brahms – Waltz in A flat Op. 39, No.15
- Johannes Brahms – Intermezzo Op. 117 No. 1
- Smetana – Moldau
- frachlitz la campanelle
- Chopin-Etude no. 3 in E major, Op. 10 no. 3, Tristesse
- Maurice Ravel – Pavane for Dead Princess