Site icon Çocuk Notası

EĞİTİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMENİN 5 YOLU

eğitim

Eğitim ilk olarak evde başlar sözünü hepimiz biliyoruz. Ayrıca her anne babanın diğer ebeveynleri görünce ilk açtığı sohbetlerden bir tanesi de nereye gidiyor bu eğitim sistemi? sorusu oluyor. Peki bu kadar konusu geçen bu konuyu düzeltmek için neler yapıyoruz?

Anne babalar çocuklardaki başarısızlıklar için ya da diğer ülkelerde gördükleri (kulaktan kulağa duyulan bilgiler ile) eğitim sistemi için kendi sistemimize dokunuşlar yapabiliyor. Sorunu eğitime ya da öğretmene kısacası birine yüklemek yerine bu sistemi değiştirmek için ne yapabileceğimizi düşünmek değişimi başlatmak adına bir adım olabilir.

Pekala eğitim sistemini değiştirmenin adımı nedir?

1. Yazının girişinde eğitim ailede başlar dedim bunun nedeni çocuğunuza su, anne, baba gibi ilk kelimeleri öğreten öğretmenin sizin olmanızdır. Bu nedenle çocuğunuz karşısında yaptığınız her davranış boş bir sayfaya yaptığınız işaretlemeler gibi olacaktır. Her yazı çocuğunuzun eğitim hayatını etkileyecektir. Aile olarak çalışmayı sevmek, şikayet etmemek, kitap okumak, araştırma yapmak çocuğunuzun bebeklikten itibaren gözlem yaparak kendi davranışlarına yerleştireceği alışkanlıklar arasında olacaktır.

2. Çocuğunuzun küçükken ilgi alanını keşfetmeniz onun eğitim hayatında ilerlemesini kolaylaştırır. Çizim yapmayı seven çocuklar görsel zeka alanı gelişmiş çocuklardır ve derslerinde grafik oluşturma, harita oluşturarak çalışma gibi görsel zekaya yönelik çalışmaları daha başarılı olmasını etkiler. Çocuğunuzun zeka alanını öğrenerek eğitim hayatı boyunca çalıştığı dersten zevk aldığı bir sistem haline dönüştürebilirsiniz.

3. Çocukların okulda öğrendiği bilginin kalıcılığını sağlamak için tekrar etme davranışını yerleştirmek her zaman zor olmuştur. Çocuklar eve geldiğinde günün yorgunluğunu atmak istedikleri zaman onlara bu zamanı kullanmalarına izin vermeniz gerekir. Çocukların gün içerisinde yorulduklarını ve onlarında dinlenmeleri gerektiğini unutmamalıyız. Çocukların düzenli ve sistemli çalışmalarını istiyorsanız öncelikle gününü birlikte planlamalısınız. Plan yapmak ve bunu tablo haline dönüştürmek çocukların kendi zamanlarını nasıl kullanmalarını öğrenmeleri çok önemlidir. Kendi zamanını planlayan çocuklar isteyerek çalışma konusunda daha hevesli olurlar.

4. Çocukların gün içerisinde en çok gördüğü kişi öğretmen olduğu için öğretmenlerle iyi kurulan bir ilişki her zaman önemlidir. Öğretmen-aile işbirliği ile çocukların motivasyonu arttırılarak onların bu sürece en yüksek performans göstererek katılmaları sağlanabilir. Veli toplantıları çocukların daha iyi odaklanabilmeleri ve sürece katılabilmeleri yönünde yapılmalı ayrıca çocukların günümüz teknolojisi ile aralarındaki yüksek bağlantı olumlu bir amaca dönüştürülerek dijital sınıf gibi çocukların dikkatlerini çekmek amacıyla bu gibi platformlar kullanılarak eğitim sürecini dikkat çekici hale getirilebilir.

5. Akran öğretimi çocukların birbirlerinden daha kolay öğrendiklerini göstermektedir. Çocuğunuzun okul arkadaşlarını anne-baba olarak tanıyabilir ve haftanın bir gününü arkadaşlarıyla sizinde ona eşlik edebileceğiniz bir ortamda birlikte çalışmalarına fırsat vermek hem çocukların sosyalleşmesini ayrıca arkadaşları ile ders çalışarak öğrenmenin kalıcılığını sağlamak için güzel bir fırsat oluşturabilirsiniz.

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

Exit mobile version