Site icon Çocuk Notası

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

kardeş kıskançlığı

Anne/babanın eve yeni bir kardeş geleceğini söylemesi küçük çocuklar için somut bir durum değildir. 6 yaşından küçük çocuklar soyut işlemler döneminde olmadığı için bir kardeşi olacağının öğrenmesi onun için bir anlam ifade etmemektedir. Bu nedenle doğum gerçekleştikten sonra eve gelen yeni bir bebek ve siz dikkat etseniz bile tüm ilgilin bebekte olması kardeş kıskançlığı için bir adım olabilir. Bu nedenle 6 yaştan önce çocuğunuza kardeşi olacağını söylemek ile yetinmeyip kardeş kelimesini somutlaştırmak ve 9 ay boyunca birden gelecek sürprize çocuğu alıştırmak gereklidir.

Kardeş ilişkileri yardımlaşma, paylaşma, öğretme, dövüşme ve oyun oynamayı da içerir. Nitekim duygusal destek, rakip duygusu ve iletişim ortaklığı gibi işlevi de vardır. Bu nedenle kardeşler arasındaki ilişki küçük yaşlardan itibaren başlar ve sorunlu bir ilişkinin olması durumunda yetişkinlik çağında daha büyük sorunlara yol açabilir.

Çocuğunuza kardeşi olacağını nasıl söylemelisiniz?

Öncelikle eve yeni bir bebeğin gelmesi 9 ay süren bir süreçtir. Çocukların günümüz şartlarında her istediğini anında elde edebilmesi nedeniyle kardeş için sevinen bir çocuk 9 ay bu süreç içinde çeşitli duygulara kapılabilir. Ayrıca annenin yaşadığı hamilelik sürecine bağlı olarak çocukta kardeşine ilişkin olumsuz tavır takınabilir. Anneler bu dönemde hassas oldukları için bazı zor zamanlar yaşayabilir. Annenin sürekli hastaneye gitmesi bazen sancılar çekmesi çocukta kardeşinin annesine zarar verdiği gibi olumsuz duyguların gelişmesine neden olabilir.

Kardeş kıskançlığı ve iletişimi ile ilgili yapılan araştırmalara göre ebeveynler kardeşler arasında sözlü ya da fiziksel çatışma olduğunda 3 tutum takındıklarını bulunmuştur:

  1. Müdehale edip onlara çatışmayı çözümlemekte yardımcı olmak,
  2. Onlara nasihat vermek veya tehdit etmek,
  3. Hiçbir şey yapmamak.

Ergenlik dönemine doğru yaşanan kardeş kıskançlığı karşısında bu üç tutumdan birinin gerçekleşmesi durumunda ebeveynlerin tutumlarına dikkat etmesi ve çocuğunun yaşına bağlı olarak bir tutum sergilemesi önemlidir. Ergenlik dönemi farklı duyguların bir arada yaşandığı bir dönem olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle evde yaşanılan kardeşler arası ilişkide ebeveynlerin nasihat vermek ya da sizinle bir daha konuşmayacağım şeklinde tehditler savurması gençlerin arasındaki ilişkinin düzelmesini sağlamaz aksine dahada çıkmaza neden olabilir.

Aynı şekilde anne/babanın durumu görmezden gelip, kendi aralarında çözmeleri gerektiği yönündeki tutumu gençler arasında kardeş ilişkilerinin daha da şiddetlenmesi veya farklı boyutlara ulaşması açısından zararlı olacaktır.

Ebeveynler her zaman iki veya daha fazla kardeş arasında geçen ilişkilerde takındığı tutumda tutarlı olmalı, müdahale etmek yerine sorunu gözlemleyerek yapıcı bir tutum sergilemelidir. Çocuklar kendi yaşadıkları ilişkilerde araya başkasının girmesini çok fazla istemezler.

Kardeş kıskançlığı her ailede az veya çok oranda görülebilir fakat burada anne/babanın tutumu kardeşler arasındaki iletişimin seyrini etkilemektedir.

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

Exit mobile version