Çocuğunuzu Keşfedin Geleceği ‘Mutlu’ Olsun

öğrenmeyi kolaylaştırmak

Çocuğunuz  kaç yaşında olursa olsun onların davranışlarını gözlemleyin. Hoşlandıkları durumları, yapmaktan zevk aldıkları alışkanlıkları veya nefret ettikleri hareketleri. Çocuğunuzun ilgisini keşfedin. Çocuğunuzu keşfetmek ileri ki  yaşamında isteyerek ve mutlu bir şekilde yaşaması için önemlidir. Çocuklar taklit ile öğrenirler. Fakat istemedikleri bir şeyi asla yapmazlar. Her çocuk az ya da çok inatçıdır. Fakat çocukların istemediği davranışları yapması için zorlamak ona mutsuz ol demekten farksızdır.
Her çocuk ilgi duyduğu alanı oyunlarında, konuşma tarzında belli eder. Ebeveyn olarak yapmanız gereken çocuğunuzu günlük yaşamda gözlemleyerek onun sevdiği, ilgi duyduğu olaylara dikkat etmek.

öğrenmeyi kolaylaştırmak  ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRMAK GÖZLEM İLE MÜMKÜN

Gözlem yapan aileler çocuklarının geleceği için yatırım yaparlar. Öncelikle her ders için öğrenme şekli, ilgi alanı ile kolay hale getirebilir. Örneğin ilkokul dördüncü sınıfa giden bir erkek çocuğu taşıtları çok seviyor. Araba yarışı ve araba oyunlardan hoşlanıyor. Fakat bu zamana kadar matematik dersinde istenilen performansı gösterememiş. Çocuğunu gözlemleyen bir ebeveyn matematik dersine çocuğun ilgi alanı ile yola çıkarak dersi zevkli hale getirebilir. Matematik dersinde işlenen konuları sevdiği araba modelleri, renkleri, şekilleri ile örnekleyerek anlatabilir.

 

Yaşına Uygun Öğrenmeyi Kolaylaştırmak

0-3 yaş: Bu yaş arası çocuklar gözlem ile öğrenirler. Dil gelişimi taklit ile öğrenilen bir beceridir. Çocuklar motor gelişimini hem taklit ile öğrenir, hem de deneme yanılma yöntemini de kullanmaya başlarlar. Bu yaş grubu çocuklar bütün oyuncaklarla oynar, nesneleri tanımaya çalıştıkları için ilgi alanları daha belirlenmemiştir. Bu dönemde ebeveynlerin yapması gereken çocuğa bol bol uyarıcı vermek, 5 duyu organına hitap edecek şekilde öğrenme gelişimine  yardımcı olmaktır. Bu dönem çocuklarına evde sıklıkla çocuk şarkısı açılabilir. (Açılan şarkının görselini göstermek zorunda değilsiniz. Şarkı arka planda çalması ve sizin şarkıya eşlik etmeniz çocuğunuzun dinlediği melodiye dikkatini vermesi açısından önemli olacaktır. Aksi taktirde çocuk şarkı yerine videoyu izlediğinde şarkı geri planda kalabilir.) Nitekim dokunma duyusu gelişimine destek olmak için, çeşitli oyuncaklar almak yerine evdeki çocuğa zarar vermeyecek bütün nesneler dokunma gelişimini desteklemek ve çocuğun ilgi alanı oluşturması için kullanılabilir.

3-6 yaş: Bu yaş grubunda bulunan çocuklar artık cinsiyetinde getirmiş olduğu gelişim özellikleri nedeniyle  ilgilendikleri alanları kolaylıkla belli edebilirler. Ebeveynler bu yaş grubuna gelmiş çocuklar için gözlem yapmak için hazır olabilir. Elbette çocukların ilgi ve istekleri farklılık gösterebilir veya değişebilir. Fakat önemli olan çocuğun o an ilgi duyduğu alana yönelmek ve sevdiği o alandan kazanım elde etmek olmalıdır. Bu yaşlarda kız çocuklar genellikle bebekler, ev eşyaları gibi kızlara yönelik oyun ve oyuncaklarda hoşlanırlar. Erkekler ise taşıtlar, oyuncak silahlar gibi oyun ve oyuncaklardan hoşlanırlar. Bu özellikler her çocuk için geçerli olabilir. Fakat bu durumun daha da özelleştirilmesi gerekmektedir.

Örneğin çocuğunuz 5 yaşında ve satranç oynamak istiyor. Çocuğunuz için bir satranç takımı aldınız ve arada onunla oynadınız. Biraz zaman geçtikten sonra çocuğunuz satranca ilgisini kaybetti. (Genellikle bu gibi durumlarda anne-babalar çok çabuk sıkıldı, bir daha oyuncak almayacağım gibi tepki gösterebiliyor) Bu şekilde davranmak yerine çocuğunuzun henüz ilgisi taze iken satranç nasıl oynanır ile ilgili birlikte bir araştırma başlatabilirsiniz. Her taşın hikayesini ayrı ayrı anlatıp satranca olan ilgisini daha da artırabilirsiniz. Satranç turnuvalarını takip edebilir sadece izleyici olarak turnuvalara katılabilirsiniz. Aynı şekilde böceklere ilgisi olan bir çocuk için, siz hoşlanmasanız dahi çocuğun ilgisini desteklemeli bu konuda araştırma yapmak ve ilgisi yönünde yeni alanlar öğrenmesi yönünde teşvik edebilirsiniz.

6 yaş ve üzeri: Çocuklar büyüdükçe ilgi alanları çeşitlenmeye ayrıca daha da kesinleşmeye başlar. Çocuklar artık ne istedikleri bilirler. Bu yaştan sonra çocuğun ilgisi yönünde derslerine katkı sağlayacak şekilde gözlem yapmak daha yararlı olacaktır. Örneğin futboldan hoşlanan bir çocuk için derslerinde öğrenmeyi kolaylaştırmak için yöntemler oluşturulabilir. Türkçe dersi için futbol terimleri kullanılabilir. Tarih dersi için futbolun tarihi ile başlanarak tarih dersine adım atılabilir. Çocuklar ilgili oldukları alanı araştırma ve öğrenme konusunda daha istekli olmaktadırlar. İsteklerini olumluya çevirmek ailelerin çocuklarını keşfetmeleri ile mümkün olmaktadır.

Öğrenmeyi kolaylaştırmak ve çocuğun yaşamdan zevk alıp mutlu olması, çocuğun keşfedilmesi ile mümkündür.

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.