yemek

Anne ve baba olarak çocuğunuzun üzerinde sergilediğimiz tutumlardan bir tanesi de zorlama oyunu…
Peki biz bu oyunun farkındamıyız. Bence değiliz çünkü bunu televizyon karşısında çocuğunuzun sadece midesini doyurmak için çırpınan anne babalarda görmek mümkün. Neden çocuğunuzu doyurmak için televizyon, telefon veya tabletleri de çocuğun midesine indiriyoruz.
Bir çocuk, televizyon karşısındayken yani bir şeyler izlerken ona yemek yedirmeye çalışmamız aslında çok normal. Çünkü biz anneyiz/babayız. Kıyamam o çocuk aç mı kalsın. Yeter ki kalmasında nerde yemek yerse yesin. Durum bu kadar masum değil ne yazık ki. Size beynin yemek yerken nasıl işlediğini anlatmak istiyorum.

yemek Çocuğunuz televizyon karşısında iken beyinde olan şeyler; beynin işitme ile ilgili olan bölgesi her zamanki işini yaparken yani televizyonda açık olan çizgi filmi dinlerken algıladıklarını beyne iletmeye çalışıyor. Aynı zamanda çocuğunuzun gözleri çizgi filme odaklanmış vaziyette. Ve sizin elinizdeki tabağı belki de hiç görmemiş bile olabilir. Çizgi filmin her karesine odaklı gözler gördüğü sahneleri anlamlandırmak için beyne ulaşıyor. Beyin tüm bunların ne anlama geldiğini analiz ettiği sırada siz onun ağzına muhtemelen sofraya oturmadığı için karnı aç kalmasın diye çocuğunuzun ağzına kaşık kaşık çorba veriyorsunuz. Ama çocuğunuzun midesi doysa da beyin gözleriyle görmediği isteyerek yemediği için bu doyma işlemi gerçekleşmez. Bilinçsiz bir şekilde yemek yiyen çocuklarda bazı problemler görülebilir.

ÇOCUĞUMA NASIL İSTEYEREK YEMEK YEDİREBİLİRİM?

Yemek tüm aile bireyleri ile sofrada yapılması gerekir. Eğer sofra hazırlandığı sırada yemek yemek istemeyen bir çocuğunuz varsa yemeğin bu saatte yeneceğinden ve sofra kaldırıldıktan sonra tekrar yemek yenilmeyeceğini belirtmeniz gerekiyor. Ve bu durumda sizin kararlı olmanız gerekir. Çocuğunuzun kendi yaptığı yemeği yemesi daha kolay olur. Bu nedenle yemek yapma sürecinize mutlaka çocuğunuzu da katmaya çalışmalısınız. Bu durum çocuğunuzun sorumluluk almasına yardımcı olurken kendi yaptığı yemeği de zevkle yemek isteyecektir. Eğer yardım edebileceği bir iş bulamazsanız dahi sofrayı sermenize yardım edebilir.
Ayrıca tabak süsleme sanatı ile de yemeği cazip hale yetirebilirsiniz.

Çocuğunuz için aldığınız her karar çok önemli fakat verdiğiniz bu kararları en başta uygularken zorlanabileceğinizi unutmayın. Yemek yeme konusunda aldığınız bu karar sizin tutarlılığınız sayesinde alışkanlığa dönüşecektir. Bu nedenle aldığınız kararın çocuğunuzun gelişimine daha çok katkı sağlayacağını her daim aklınızda tutmanızda fayda var. 🙂

 

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.