Çocuk Notası

ÇOCUKLARDA İNATLAŞMA

inatlaşma

Bir çocuğun inatlaşması gelişim dönemi içinde farklı yaşlarda kendini göstermektedir. Çocuklar 2 yaşlarına geldiklerinde her şeyi kendilerinin yapmak ister, bir birey olduğunu göstermek ister bu da inatlaşmalarına neden olabilir.

Çocuklar için 3 yaşa kadar olan süreç inatlaşma dönemidir. Çocuk bu dönemde anne ve babasını taklit etmek ister ve her şeyi kendi yapmak ister. Kendi yemeğini kendi yemek ister, kendi giyinmek ister. Bu dönemlerde “ben yapacağım” isteği baskındır.

Bu dönemde çocuğun yapmak istediği şeylere izin vermek kişilik gelişimini olumlu yönde etkiler. İstediği yapılmadığı taktirde ise çocuk inatlaşır, agresif ve istemeyen davranışlar sergileyebilir. Çocuğun bu dönemlerde engellenmesi gelişiminin de doğal süreci engellenmiş olur.

Çocukların inatlaşma davranışına tepki olarak anne babanın da inatlaşması, sinirlenmesi ve davranışı engellemesi çocuğun daha fazla inatlaşmasına, ağlamasına ve hırçınlaşmasına neden olur. Çocuğa sürekli engeller konulması “şunu yap, buraya gel, şunu yapma” denmesi bir süre sonra anlamını ve otoritesini yitirir. Çocuk her yerde inatlaşma yöntemine başvurur.

3 yaşından sonra çocukların empati yeteneğinin gelişmeye başlamasıyla birlikte bu inatlaşmada azalma görülür. Fakat çocuk problemlerini ve yapmak istediklerini sürekli inatlaşarak çözüyorsa bu kalıcı hale gelebilir ve ileriki yaşlarda daha farklı davranış problemlerine neden olabilir.

ÇOCUK NEDEN İNATLAŞIR?

İNATLAŞMA KARŞISINDA ÇÖZÜM NE OLMALI?

Çocuk Gelişimci Sena ARMUTLU

Merak ettiğiniz ve sormak istediğiniz sorular için İLETİŞİM kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Çocuklarda öfke davranışı ve çözüm önerilerine BURADAN ulaşabilirsiniz.