Rudolf Steiner 20. yy’in sonlarında meydana gelen değişimlerle birlikte okul öncesi eğitimde Waldorf okul öncesi eğitimini ele almış ve bununla birlikte gelişimsel yaklaşım ortaya koymuştur.
Waldorf eğitiminde temel amaç çocuğun benlik bilincini en iyi şekilde geliştirerek gerçek potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Bunun sonucunda da çocuğun, insanlığın ve dünyanın yararlı bir unsuru haline gelmesini sağlamaktır.
DÜNYACA ÜNLÜ BAŞARILI İSİMLER “WALDORF OKULLARINDA” EĞİTİM ALMIŞLAR.
Michael Ende
Ende “Bitmeyecek Öykü” ve “Momo” gibi önemli kitaplara sahip olan önemli bir yazardır. Alman fantastik ve çocuk kitapları türünde en başarılı yazar olarak da tanınmaktadır.
Wolfgang Porsche
Dr. Wolfgang Porsche, dünyanın en prestijli otomobil markaları arasında yer alan Porsche’un yönetimde bulunmaktadır.
Rainer Werner Fassbinder
Rainer Werner Fassbinder, Almanya’nın en önemli yönetmenlerindendir. Yeni Alman Sineması olarak adlandırılan dönemin en önemli yönetmeni olarak anılmaktadır.
WALDORF EĞİTİMİ NEDİR?
Waldorf eğitiminde doğa ile etkileşim çok önemlidir. Bu okullar doğa ile iç içe tasarlanmış, çocukların doğal ortamlarda öğrenmelerine imkân sağlanmıştır. Doğanın güzelliği karşısında çocukta doğa sevgisinin oluşacağı ve doğadaki uyumun bir parçası olup çocuklar için mutluluk yaratacağı düşünülmektedir. Sınıfın doğaya yakın olması çocukların doğadaki ritmi ve döngüyü algılamasını sağlayacaktır.
Ayrıca Waldorf eğitiminde, dünyanın ve yaşamın nasıl ritmi varsa insan vücudunun da bir ritmi olduğu savunulmaktadır. İnsan da bu ritim içinde olgunlaşarak, enerji bu ritim doğrultusunda değişik zamanlarda sırasıyla irade, duygu ve düşünce gelişimi üzerinde odaklanır.
Waldorf okulunda hiyerarşi bulunmamaktadır. Bir öğretmen diğerlerinden veya bir öğrenciden üstün kabul edilmez. Okul, öğretmenler tarafından yönetilir ve öğretmenler okulu kendileri yönettikleri için okulda yönetici otoritesi ya da baskısı olmaz. Öğretmenler çocukları bir birey olarak kabul eder ve gün boyunca onlarla tek tek ilgilenir. Veliler de yönetimde bulunurlar ve etkinliklere katılırlar. Bazı dersler içinde velilerden yardım alınabilir.
Waldorf eğitiminde değerlendirme sisteminin amacı çocuğu notla sınıflandırmak değil onu daha iyi tanıyıp, gelişimini daha iyi izleyebilmektir. Öğretmenler her çocuğun gelişimiyle ilgili uzun raporlar hazırlarlar, küçük sınıflara not ve karne verilmez. Sınıfta kalma durumu yoktur. Öğretmenler ev ziyaretlerinde de bulunurlar. Not ve karne şeklinde değerlendirme tam olarak lise döneminde yapılmaya başlanır. Değerlendirmenin diğer amacı ise çocuğun gelişiminden kendisinin de haberdar olması bu sayede öğrenme ve üretme coşkusunu daha çok hissetmesini sağlamaktır.
WALDORF EĞİTİMİ OKULLARDA NASIL UYGULANIR?
İlköğretimin sekiz yılı boyunca bir sınıfta aynı sınıf öğretmeni ile eğitimini sürdürmesi gerektiği savunulur. Öğretmen çocuğu ve yaşadığı koşulları bilirse öğreteceği konuyu çocuğun hayatıyla o düzeyde daha iyi ilişkilendirebilir. Öğretmen çocuğun gelişimini desteklemek için daha çok imkâna sahip olur.
Eğitimi on iki yıl kesintisiz eğitim verilmek amaçlanmaktadır. Öğrencilerin bu süreçte farklı eğitim türlerinde değil, anasınıfından liseye kadar Waldorf okulunda eğitim görecek ancak benliğini kazandığı ve doğru kararlar verebileceği olgunluğa ulaştığı zaman kendi istediği yönde ilerlemesi, uzmanlaşması öngörülmüştür.
Waldorf eğitimi resim, oyun, şarkı, öykü, bahçe işleri ve mevsime bağlı etkinliklerden oluşmaktadır. Sabahları genellikle çocukların diline ve ritmine uygun bir şiir ile başlanmakta ve her gün tekrar edilmektedir. Ayrıca sabah çocuklar kendi etkinlikleri seçmelerinde özgür bırakılmışlardır.
Peri hikayeleri, mitolojik hikayeler, masallar, fabllar ile çocuğun hayal gücünü geliştirilmeye çalışmaktadır. Öğretmenler genelde hikayeleri kitaptan okumazlar. Çocukların rahatça hayal edibilmeleri için farklı kelimeler kullanarak anlatmaya dikkat ederler.
Waldorf eğitiminde ilkokul 1. ve 2. sınıfta yabancı dil derslerine yer verilmektedir. Bu yaştaki çocukların kendi dillerini taklit etmeyi öğrendikleri ve yeni vurgu ve telaffuzları öğrenmeye açık oldukları savunulmuştur. 2. ve 3. sınıfa kadar okuma öğretilmemektedir. Bunun yerine sanat, müzik ya da bahçe işleri ve yabancı diller gibi konulara yer verilmektedir. Okul öncesi sınıflarda tüm konular sanatsal ortamlar içerisinde çocuklara verilmektedir.
Waldorf eğitim sistemi teknolojiden uzak olarak planlanmıştır. Sınıflarda akıllı tahtalar, bilgisayar gibi teknolojik aletler bulunmamaktadır. Sınıfta genellikle eski kara tahtalar, tebeşirler, kağıt ve kalemler kullanılmaktadır.
İlköğretim programlarında test kitapları yer almaz. Öğretmen genellikle çocuklara konula ilgili araştırma örnekleri sunar ve çocuklar her konu alanıyla kendi bireysel defterlerini oluştururlar. Daha büyük sınıflar için ise ihtiyaç duyulan konularda test kitabı kullanılmaktadır.
Ayrıca programda örgü, dikiş, oyuncak yapımı, ağaç işleri, müzik aletleri kullanımı, yabancı dil eğitimi, sanat çalışmaları, jimlastik eğitimi, deney ve gözleme dayalı etkinliklere de yer verilmektedir.
0-7 YAŞ DÖNEMİNDE UYGULANAN PROGRAMI:
Genellikle bu dönemde çocuğun oyun oynamasına önem verilmiştir. Akademik bilgiler verilmemeye çalışılır. Sabahları serbest oyun ile güne başlanılmaktadır. Etkinlikler bireysel ve grup olarak tasarlanmıştır. Genellikle etkinlikler gün boyu bahçede yapılmaktadır. Yağmurlu günlerde de bahçe oyunlarına yer verilmektedir. Haftada en az birkaç kez doğa yürüyüşlerine çıkılmaktadır.
Doğayla bağlantılı hikayeler okunur, oyunlar oynanır, şarkılar söylenir ve etkinlikler yapılır. Çocuklara doğa sevgisi verilmeye çalışılır.
7- 14 YAŞ DÖNEMİNDE UYGULANAN PROGRAM:
Bu dönemede Rudolf Steiner gelişimsel yaklaşımına göre çocukları stainer ‘’kalp’’ veya ‘’duygusal periyot’’ dönemi olarak tanımlar. Yani çocuk hayal gücünü uyguladığı bir dönemdir ve bu dönem için sanatsal faaliyetlere önem verilir.
Ayrıca bu dönemde çocukların duygularını canlandırmanın da önemine vurgulanmıştır. Konular sanatsal sunumlar şeklinde çocuklara canlandırılma şeklinde öğretilmektedir.
Bu dönemde uygulanan etkinlikler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Yazma, okuma heceleme, gramer şiir ve piyes
- Efsaneler, tarih ve eski uygarlıkların öyküleri
- Dört matematik işleminin yeniden gözden geçirme, kesirler, yüzde oranlar ve geometri
- Bölgeler ve dünya coğrafyası karşılaştırmalı zooloji botanik ve basit fizik
Yine bu dönem programında not verme sistemi ve sınıfta kalma yoktur. Eğitim dönemi boyunca “eğlenerek öğrenme” felsefesi uygulanmakta ve her gün ilk iki saat ana konu işlenmektedir. Okuma ve yazma öğretimi ise ilk okumanın öğrenmesi ile başlanır daha sonra yazma öğretimi yapılır. yıl boyunca alfabenin oluşumunu anlamaya çalışırlar ve yazma kendiliğinden gelişir. Harflerle ilgili öğrenmeler genellikle somut çalışmalarla sağlanır.
Ortaokul döneminde teknoloji ve bilgi işlem derslerine başlanmaktadır. Karne hazırlamamakta öğretmen her çocuğun yetenekleri ve kişisel gelişimi hakkında defter tutmaktadır. Velilerle çok sık görüşmekte, okul velilerle öğretmenlerden oluşan her tarafta toplumsal bir kurul tarafından idare edilmektedir.
14 YAŞ VE ÜSTÜ UYGULANAN PROGRAMLAR:
Bu dönemde eğitim sanat çalışmaları ile başlar. Doğa ile ilgili gözlemler, fen bilimleri gibi derslerde görseller kullanılarak anlatılır. Daha çok zihinsel gelişimle ilgili alanlarda yoğunlaşılmaktadır.
Bu dönemdeki etkinlikler:
- Yaratıcı, yazma, okuma, heceleme, gramer, şiir, piyes
- Orta çağ tarihi, Rönesans, dünya keşfi, Amerikan tarihi ve biyografi
- Coğrafya, fizik, temel kimya, astronomi, jeoloji, psikolojidir.
Çocuk Gelişimci Sena ARMUTLU
WALDORF EĞİTİM SİSTEMİ HAKKINDA VİDEO İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN.
One thought on “EĞİTİMDE FARKLI YAKLAŞIMLAR “WALDORF EĞİTİMİ””