Çocuk Notası

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

özel öğrenme güçlüğü

Özel Öğrenme Güçlüğü NEDİR?

Özel öğrenme güçlüğü bireyin “Dili yazılı ya da sözlü anlamak ve kullanabilmek için gerekli olan bilgi alma süreçlerinin birinde veya birkaçında ortaya çıkan ve dinleme, konuşma, okuma, yazma, heceleme, dikkat yoğunlaştırma ya da matematiksel işlemleri yapma güçlüğü yaşaması” şeklinde tanımlanmıştır.

Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar;

Araştırmalara göre öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda okuma problemleri daha yüksek oranda görülmektedir.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ZEKA GERİLİĞİ DEĞİLDİR. ZEKA DÜZEYLERİ NORMAL YA DA NORMALİN ÜZERİNDEDİR.

BELİRTİLERİ

SINIFLANDIRILMASI

Disleksi

Disleksi, bireyin okuma, yazma, konuşma, heceleme, dinleme becerilerinde zorluk yaşamasıdır. Genellikler ilkokul dönemindeki belirtilerle kendini gösterir. Her çocukta farklı şekillerde sorunlar yaşanabilir. Okurken kelime atlayabilir, ters çevirip okuyabilir, okuduğunu anlama ve dinlemede, kelimeleri ayırt etmede güçlük yaşarlar.

Disgrafi

Disgrafi, bireyin yazma becerilerinde sorunlar yaşamasıdır. Çocuğun el yazısında yavaş ve okunaksız şekilde yazabilirler. Metin yazarken, hecelerken, cümle oluştururken kelime kullanımında zorluk yaşarlar ve birçok imla hatası da yapabilirler.

Diskalkuli

Diskalkuli, bireyin matematik işlemlerde yaşanan problemleri içermektedir.  Bu sınıflandırma içerisinde  farklı matematiksel işlemlerde sorunlar yaşanması söz konusudur. Her çocuk farklı matematiksel alanda sorun yaşayabilir. Problem çözmede, geometride, sözel matematik gibi farklı alanlarda güçlük yaşanabilir. Okul öncesi dönemde mekan, zaman ve matematiksel kavramları algılamada yaşanan problemlerle kendini gösterir.

Özel öğrenme güçlüğü olan çocukları en iyi şekilde tanıyarak, ihtiyaçlarını bilerek, gerekli çaba gösterilirse öğrenmeleri kolaylaşır.

Özel öğrenme güçlüğü hakkında merak ettiğiniz ve sormak istediğiniz sorular için İLETİŞİM kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Çocuk Gelişimci Sena ARMUTLU