ÇOCUĞU MÜZİK/SPOR KURSUNA BAŞLAYACAK AİLELER DİKKAT!

spor

Çocuğunuzun spor ve müzik alanlarından herhangi biriyle uğraşması çocuğunuzun gelişimini olumlu etkiler. Sadece tek bir gelişim alanını değil , fiziksel , bilişsel , sosyal -duygusal ve dil gelişimini bütüncül olarak olumlu etkileyecektir.

Müzik etkinlikleri çocukların öz saygı gelişimlerini de destekler. Bütün çocuklar özellikle özel gereksinimi olan bireyler müzikten çok fazla faydalanabilir. Müzik programının temel unsurları olan şarkı söyleme , çalgı kullanımı , müzik dinleme ve ritmik hareketler özel gereksinimi olan çocuklarında ufuklarının genişletilmesine yardımcı olur , onlara başarı duygusunu ve başarının verdiği mutluluğu tattırır. ( Seefeldt ve Barbour , 1998 )

Müzik , çocukların beden koordinasyonu ve kas gelişiminde etkilidir. Çocukların bedenlerini koordineli bir şekilde kullanmalarını sağlayarak , özgüvenlerinin gelişimine , iyi bir benlik imajı kazanmalarına yardımcı olunabilir . Farklı tür ve tempolarda müzik ile hareket etme , çocukların bedenlerini kullanarak yapabileceklerini anlamalarını sağlar. ( Van Der Linde , 1999 )

Çocuklar gün boyunca çevrelerindeki sesleri dinlerken , duydukları sesleri tanımaya çalışırken ve sesleri tahmin etme oyunları oynarken seslerle ilgili birçok deneyim ve yeni sözcükler kazanırlar. Seslerini doğru şekilde kullanmayı öğrenirler ve sözcükleri hatasız söyleme becerileri gelişir. (Hohmann ve Weikart , 2000 )

Hareket bir çocuğun duygusal gelişimini destekleyen en önemli etkinliklerden biridir. Çocukların hareket etkinliklerine katılmaları onlara grup içi gözlem yapma ve iletişim kurma fırsatları sunar. Sahip oldukları becerileri kullanır ve kendilerine güvenleri gelişir. Güven duygusu aynı zamanda çocuğun kendisini bir birey olarak algılamasıyla ilişkilidir. ( Terekli , 2009 )

Hareket eğitimi sırasında kazandırılmaya çalışılan beceriler çocuk tarafından öğrenilmektedir. Öğrenme süreci içerisinde çocuk ; algılama , yaratıcı düşünme , depolama , model alma , karar verme , problem çözme gibi çeşitli zihinsel becerilerini kullanır. ( Terekli , 2009 )

Müziğin çocuk üzerindeki etkisi hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız , sitemizde bulunan Müziğin Çocuğun Gelişiminde Ne Kadar Etkili ? yazısını okumanızı öneririm.

spor
Çocuklarda spor kursu

Çocuğunuzu müzik veya spor kurslarından birine yazdırırken nelere dikkat etmelisiniz.

  • Öncelikle çocuğunuz herhangi bir kursa yazılmasını istemesi gerekiyor. Ailenin zorlamasıyla müzik veya spor kurslarına yazdırmak doğru değil. Mutlak çocuğun düşüncesi alınmalıdır.
  • Spor ve müzik kurslarının tanıtılması ; imkanlarınız dahilinde çocuğunuza tanıtabildiğiniz kadar enstrüman aleti tanıtmalısınız.  Enstrüman aletlerinin satıldığı yerlere götürüp aletlere dokunmasını sağlayın. Bazı müzik kurslarında demo dersler bulunmaktadır. Kursta eğitmenler tarafından tek tek müzik aletleri tanıtılabilir , müzik aletleri kullandırılabilir aynı zamanda eğitmenler tarafından  çocuğunuzun müzik kulağının olup olmadığını ya da hangi müzik aletine daha yatkın olduğunu da öğrenebilirsiniz.
  • Spor kurslarında bu durum biraz daha farklılaşabilir. İnternet üzerinden spor alanları tanıtılabilir ya da her spor kursu için (basketbol , voleybol , tenis ,yüzme ,futbol , atıcılık , jimnastik vb. ) eğitmenlerle görüşülüp bir derslik olmak üzere sporlar tanıtılabilir.

Son olarak müzik veya spor kurslarından sadece birinin olmasının gerekliliği yoktur. Çocuğun yaşam şekline , ailenin sosyo -ekonomik düzeyine ve çocuğun tüm gelişim alanlarına dikkat ederek hem müzik kursuna hem de spor kurslarından herhangi birine gidebilir.

Çocuk Gelişimci Filiz AKKAYA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.