ÇOCUĞUMUN FARKLI DÜŞÜNMESİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİM?

düşünce stili

Düşünme stili, farklı düşünme, yaratıcı düşünmek…

Hepimiz doğuştan aynı düşünme stiline sahip değiliz. Hepimiz bir durum, olay karşısında farklı çözüm önerileri getirip anı kurtaramıyor olabiliriz. Fakat bu düşünce yapısını geliştirebiliriz. Ağaç yaşken eğilir atasözünden yola çıkarak küçük yaşlardan itibaren farklı düşünme, yaratıcı düşünmeyi geliştirmek daha kolay olmaktadır.

düşünce stili     Düşünce Stili 

Düşünce stili iki şekilde gerçekleşir: Yakınsak düşünce ve ıraksak düşünce.

Yakınsak düşünce bir durum ile karşılaştığınızda ilk aklınıza gelen ile birlikte basit, cevap verirken tek seçenek olan düşünce stilidir.

Iraksak düşünce ise farklı, yaratıcı şekilde düşünce esastır. Problem çözme becerilerinde kullanılan ilk akla gelmeyen farklı seçeneklerin içinde bulunduğu düşünce stilidir.

Örneğin çocuğunuza cevabı tek olan sorular soruyorsanız ‘’ masadaki sandalyeler için fazla kişiyiz değil mi?’’ yanıtını da tek kelime olarak alırsınız ‘’evet anne’’. Ama cevabı yoruma, hayal gücüne, düşünmeye açık soruyorsanız ‘’ masadaki sandalyeler kişi sayısından az görünüyor sence bu durumda ne yapmalıyız?’’ yanıtını ‘’8 kişiyiz ama 6 sandalye var, bence mutfaktaki sandalyelerden 2 tane daha getirebiliriz’’ şeklinde alabilirsiniz. Bu durumda cevabı tek, basit ve yoruma kapalı olan sorular yakınsak düşünce sisteminin sorularıdır. Çocuğunuz yaratıcı düşünsün, farklı yorumlara açık olsun ve kendini ifade edebilsin istiyorsanız soru tarzınızı değiştirmeniz gerekiyor.

Bu olaya söyle de bakabiliriz. Soru sorarken ben çocuğuma soracağım soruyu öyle bir sormalıyım ki bana tek bir cevap vermesin, konuşmasına yaratıcı düşünmesine olanak sağlamalıyım. Sizin böyle düşünmeniz, çocuğunuzun yaratıcı düşünce gelişimine büyük destek sağlamış olur.

Ayrıca sadece soru sorarak değil oyun oynayarak da ıraksak düşünce stilini geliştirebilirsiniz. Bunun ile ilgili piyasada çok nitelikli zeka oyunları mevcut. Sizin için ilk oyunu biz seçelim HAYALET kutu oyunu ıraksak düşünme gelişimi için çok güzel bir oyun. Oyunun içeriğini ve diğer tavsiye kutu oyunlarını görmek için BURAYA tıklayabilirsiniz. Yaratıcı düşünce nasıl desteklenir ile ilgili yazımı okumak için Buraya tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz.

 

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

One thought on “ÇOCUĞUMUN FARKLI DÜŞÜNMESİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİM?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.