ÇOCUKLAR ‘BİLİM İNSANI’ BAKIŞ AÇISINI NASIL KAZANIR?

deney

Çocukların ilk yıllardan itibaren keşfetmeye yönelik davranışları ilerleyen yaşamda bilime olan ilgisini arttırır.

Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren gördüğü, duyduğu her şeye keşfetme ve öğrenme isteği vardır. Bu merak duygusu çocukların sürekli soru sorma ve araştırma yapmaya iter.  Merak ile sorulan her soru yetişkinler tarafından karşılık bulmazsa bu duygunun körelmesine neden olur. Nitekim aile sorulan soruları geçiştirmek yerine çocuğun merakını tatmin edici şekilde cevaplamalıdır. Ailelerin çocukların bilimsel anlayış becerilerini geliştirmek için fırsatlar sunması çocukların yaratıcı düşünme ve üst düzey düşünme becerilerinin gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Bilim insanı gibi düşünme becerisi küçük yaşlardan itibaren kazanılabilir.

Çocuklar için iyi hazırlanmış fen etkinlikleri ve deneyler uçsuz bucaksız okyanusa açılan bir kapı gibidir. Sökülen bir ipin ucunu çocuğa vermek ve daha fazlasına imkan sağlamak gerekir. Çocukların deney esnasında merak duygusu gelişir. Kafasında oluşan sorular farklılaşmaya başlar. Sorulara cevaplar bulur veya farklı cevap arayışına girer.

Bir sorunun cevabını bulmak için yapılan bir deneyde çocukların somut düşünceleri deney sırasında deneyimlemesine ve öğrenmesine imkan sağlar bununla birlikte öğrenme kalıcı hale gelir.

deney
deney-gözlem

Fen etkinliklerinin asıl amacı çocukların bilimsel bilgiye nasıl ulaşacaklarını öğretmek ve çocukların merak duygularını geliştirmektir.

Çocuklar ile fen etkinlikleri/deney planlanırken;

Çocuklara deneyi anlatırken günlük dilin yanında bilimsel terimlerinde kullanılması kelime hazinelerinin gelişimi için katkı sağlar.

Deney sürecinde bilimsel bir şekilde çocukların o büyülü sonucu görmeleri ve sürece dahil olarak gözlem yapmaları başarma duygusunu hissettirir.

Yapılan deneyde çocuklar için sürecin önemli olduğunu unutulmamalıdır. Deneyin sonucuna ulaşılmasa bile süreçte öğrendikleri bilişsel gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca sonuca ulaşılmamış bir deneyin çocukta daha fazla merak duygusu ve aklında daha fazla soru işareti oluşmasına sebep olur. Bu da çocukları daha fazla araştırmaya yönlendirir.

Evde yapılan fen etkinliklerinde basit bir şekilde de olsa gözü korumak için gözlük, basit bir mutfak önlüğü çocukların işini ciddiye almasını ve bilim insanı edasıyla etkinliği gerçekleştirmesi olayı daha çok severek yapmasına yardımcı olur.

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

Öneri Fen Etkinlikleri

TONOSCOPE  DENEYİ (Sesin Görüntüye Dönüşmesi)

Sesin dansı olarak da nitelendirilen  bu deney için malzemeler:

50 cm uzunluğunda ve 10 cm çapında pvc boru, 10 cm-5 cm dirsekli pvc boru, Balon, Lastik, Tuz.

Deneyin sahibi ve daha fazla etkinlik için BURAYA tıklayabilirsiniz.

 

 

MOMENTUM DENEYİ 

Momentum, cisimlerin enerjisinden dolayı sahip olduğu bir harekettir. Bilimin her yerde yapılabileceğini gösteren basit bir etkinliktir. Bir kaç tane bozuk parayı düz bir zemine yan yana koyarak diğer paraya olan etkisini inceleyebilirsiniz. Deneyin sahibi ve daha fazla etkinlik için BURAYA tıklayabilirsiniz.

 

IŞIĞIN KIRILMASI DENEYİ 

İçi dolu su bardağı ve yanan mumun arasına bir cam parçası konularak ışığın kırılmasını gözlemleyebilirsiniz.

Deneyin sahibi ve daha fazla etkinlik için BURAYA tıklayabilirsiniz.

2 thoughts on “ÇOCUKLAR ‘BİLİM İNSANI’ BAKIŞ AÇISINI NASIL KAZANIR?

    1. Böyle güzel etkinlikleri bizimle paylaştığınız için biz teşekkür ederiz. ❤ 😊

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.