Çocuk Notası

SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Sınav kaygısı için öneriler

Çocukların kendini ifade etme, bilgi ve yeteneklerini gösterme gibi performansın ortaya çıktığı durumlarda karşılaştıkları bazı güç durumlar bulunmaktadır. Sınav kaygısı her çocukta farklı düzeylerde ortaya çıkmaktadır.  Kaygının hiç olmaması ya da aşırı olması gibi durumlar çocukların, kendilerini ifade etmede  ve gerçek performanslarını göstermekte güçlük yaşamalarına neden olur.

Peki, SINAV KAYGISI NEDİR?

Korku, somut bir duruma verilen tepkidir. Kaygıyı ise belli olmayan, düşüncede tehlikeli görülebilecek duruma karşı verilen tepki olarak düşünebiliriz. Korku, bir hayvanın odaya girmesiyle başlayan bir duyguyken kaygı, odaya köpek girerse şeklindeki düşünce olarak tehlikede olduğumuzu düşündüğümüz duygudur.

Sınav kaygısı da ‘ başaramazsam, tüm çalıştığım konuları unutursam, sınava geç kalırsam, kötü not alırsam, arkadaşlarımdan geri kalırsam..’ gibi içinde düşünce barındıran süreçleri çocuğun yaşadığı duyguları ifade eder. Çocuk, bu yoğun duygular arasında kaybolur ve gösterebileceği performansı gösteremeyebilir. Kaygı çocuklarda yeteri kadar olduğunda başarıya götürecek duygulardan biridir. Kaygının düzeyi ve baş etme yöntemlerini bilen öğrenciler performansını en iyi şekilde gösterebilen öğrencilerdir. Bazen kaygısını nasıl kontrol edebileceğini bilemeyen öğrencilerin aileleri ‘ ders çalışmıyor, dikkati çok dağınık, odaklanamıyor, çok çalışıyor ama bir türlü başaramıyor’ gibi ifadelerle öğrencilerin bu kaygısını öteleyebilecek ifadelerde bulunabiliyor. Bu gibi durumlarda bir uzmandan destek almak çocuğun içinde bulunduğu durumla nasıl baş edebileceği konusunda yol gösterici olmak önemlidir.

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ

GENÇLER SINAV KAYGISINI AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİR?

4 saniye nefesi karnınız şişecek şekilde alın. İçinizde 3 saniye tutun. 4 saniyede nefesinizi hızlıca ağzınızdan verin.  Bunu 3- 4 defa yapın.

UYKU VE BESLENME

 

Sınav kaygısı uyku ve beslenmenin bozulması ile büyük oranda ilişkilidir. Öğrenciler genelde gündüz okul, dershane ya da rutin işleri yaparken çalışma işini geceye bırakmaktadır. Öğrenciler yetişmeyen çalışma programı için uykudan kısmayı daha kolay bir çözüm olarak düşünmekteler.

Uyku gün içerisinde öğrenilen her bilginin gece uzun süreli belleğe geçirme işlemidir. Uykudan ne kadar kısılırsa bu kayıt işlemi o kadar yarım kalır. Uyku verimliği karanlıkta gerçekleşir. Gün içerisinde uyunan uyku ya da gündüze sarkan uyku verimliliği düşürmektedir.

Sınav kaygısını şekerli yiyecekler ve kafein de etkiliyor. Ders çalışırken masada bulunmasını en çok istenilen yiyecekler abur cubur gibi kolay atıştırılan hazır paket ürünler ve kahve olabiliyor.

Sınav döneminde en önemli öğün olan kahvaltı ile başlanmalı ve gün içerisinde her besin grubundan tabakta yer alacak şekilde tüketilmelidir. Hazır paketli ürünler içerisinde çok fazla katkı maddesi olması, sınav kaygısını beslemektedir. Hazır kahve, granül kahve gibi yapay kahveler yerine günde en fazla 1 bardak filtre kahve ya da 1 fincan türk kahvesi tüketilebilir.

AİLELERE ÖNERİLER

ÖNEMLİ

Kaygı düzeyi ne kadar çoksa öğrencinin bununla baş etmesi de bir o kadar zor olacak ve tüm çabaları kaygıyı kontrol edemediği için boşa gidecektir. Bu nedenle çocuğunuzun endişesini görmezden gelmek yerine uzman kişilerden destek alarak kontrol altına almasına yardımcı olmak çocuğun gerçek performansını sergilemesine yardımcı olur.

Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK

Exit mobile version