Çocuk Notası

SÜT ÇOCUĞUNDA BESLENME

beslenme

0-6 AY BESLENMESİ

Türk toplumunda bilinen en büyük yanlışlardan biri de bebeğe doğar doğmaz hurma, şekerli su vs. gibi gıdaların anne sütünden önce bebeğe tattırılmasıdır. Ancak bebeklerde doğru beslenme doğumdan hemen  sonra gelen bebeği, birçok enfeksiyondan koruyacak değerde olan halk dilinde de ağız sütü olarak bilinen sarı renkli sütle başlar. Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin doğumdan itibaren eğer yeterliyse ilk 6 ay (180 gün) boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesini önermektedir. 6. aydan sonra anne sütü bebeğin enerji ve kalsiyum ihtiyacını yeteri kadar karşılayamayacağından tamamlayıcı beslenmeye başlanmalıdır. Tamamlayıcı beslenme; anne sütüne ek olarak bebeğin yaşına, gereksinmesine uygun olarak kaliteli ve doğru bir şekilde ihtiyacı olan besinlerin verilmesidir ve bebek 2 yaşına geldiğinde beslenme  düzeni tamamen yer değiştirmiş olmalıdır. Ayrıca emzirme döneminde annenin de sağlıklı beslenmesi sütün kaliteli olması açısından oldukça önemlidir.

Tamamlayıcı beslenme döneminde annelere öneriler ve kaçınılması gereken durumlar;

TAMAMLAYICI BESLENME EVRELERİ

 

6-8 AY

 

Kolay sindirilebilir ve besleyici olması nedeniyle yoğurt, sebze püresi, meyve püresi, muhallebi kıvamında besinler ile desteklenmelidir.

 

9-11 AY

 

Bebeğin kendi eliyle alabileceği doğranmış, çatalla ezilmiş besinlerle desteklenmelidir.

 

12-23 AY

 

Bebek artık aile yemekleri yiyebilme durumuna gelmiş olmalıdır. Gerekirse yine bebeğin alabileceği şekilde doğranmış veya ezilmiş olarak bebeğe verilebilir.

 

Diyetisyen Nihal Aleyna TORUN