Bebeğinizin gelişimini; gelişim özelliklerini dikkate alarak uygun uyarıcı çevre sağlayarak ve tepkiler vererek destekleyebilirsiniz.
0-1 YAŞ
- Yeni doğan bebeklerin hareketleri ve davranışları kısıtlıdır. Fakat çevreden gelen uyarıcılara her zaman açıklardır. Bebeğiniz ile bol bol göz teması kurun, gülümseyin ve konuşun, ten temasında bulunun. Böylelikle bebeğinize güven vermiş olursunuz.
- Bebeğinize bol bol ninniler söyleyin, mırıldanır gibi konuşun, sevgi sözcükleri kullanın. Yeni doğan bebek en çok seslere tepki verir. Bebeğinizin kulağına yakın tutarak el çırpın, çıngırak veya zil sallayın bebeğinin buna tepki vermesini izleyebilirsiniz.
- Bebek için ilk aylarda beslenme ve uyku çok önemlidir. Öncelikle bebeğin uyku ve beslenme düzeni en iyi şekilde ayarlanmalı, mümkün olduğunca bu rutinler günün aynı saatlerinde yapılmalı. Çocuğa güvenilir bir ortam sunulmalı. Uyku için rahat bir ortam sağlanmalı ve uykuyu engelleyen etmenler ortadan kaldırılmalı.
- Bebeğinizin başını oynatabilmesi için bebeğinizin sevdiği ya da ilgisini çekebilecek bir oyuncağı yakınına koyarak onun dikkatini çekmesini ve ona yönelmesini sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin 3. Aylarında başını dik tutabilmesi için ilgisini çekebilecek nesneler gösterebilirsiniz.
- Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit edin, gülümseyerek tepki verin.
UNUTMAYIN
Bebeklik döneminde bebeğinize sağlayacağınız en önemli uyarıcı; konuşmak, gülmek ve göz teması kurmaktır. Bebeğiniz ile bol bol konuşun, tepkisini çekmeyi ve dikkatini size vermesini sağlayın.
- Parmaklarıyla yiyebileceği nesneleri eline vererek, kendi kendine yemek yemesine teşvik edebilirsiniz.
- Bebeğinizle ayna karşısında konuşun, bebeğin kendisini görmesini sağlayın ve her zaman ismiyle seslenin.
- Dışarı çıktığında bebeğinizin yüzünün dışa dönük olarak çevirin. Böylelikle çevreyi görür ve keşfeder.
- Bebek egzersizleri, masajlar yaparak bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin farklı dokuları dokunmasını ve hissetmesini sağlayın. Farklı boyutlarda nesneleri keşfetmesine fırsat verin.
- Nesneleri alıp verme oyunları oynayın, el çırpma oyunları oynayın.
- Farklı sesleri taklit etmesine fırsatlar verin, teşvik edin.
- Çocuğunuz ile konuşmalarınızda kısa, öz ve anlaşılır kelimeler kullanın. Bebeksi konuşmalardan kaçının.
- Başka çocuklarla ve bebeklerle oynamasına fırsat verin. Başka yetişkinlerin de ilgilenmesini sağlayarak bağımsızlığını da geliştirmiş olursunuz.
- Dökerek, karıştırarak oynayabileceği nesneleri önüne koyarak nesneleri keşfetmesini sağlayın. Makarna dolu bir kabın içine oyuncaklarını saklama-bulma oyunu oynayabilirsiniz.
- Nesneleri ve oyuncaklarını bir örtünün altına, kutunun içine saklayarak çocuğunuzun bulmasını isteyebilirsiniz. Bebeğiniz ile nesneleri kaba koyma-boşaltma oyunları oynayabilirsiniz. Su oyunları da çok hoşuna gidecektir.
- Bebeğinizin önüne üzüm gibi zarar vermeyecek küçük bir nesne koyarak almasını isteyin, böylelikle parmaklarıyla tutma becerisini desteklemiş olursunuz.
- Bebeğinizin kendi kendine yemek yemesine fırsat verin, ilk denemeleri dökme ile sonuçlansa bile bu onu cesaretlendirecektir.
- Bebekleri, kuklaları konuşturun, taklit oyunları oynayın, bebeklere yemek yermiş gibi, uyuturmuş gibi “-mış gibi” oyunlar oynayın.
- Bebeğinize bol bol kitap okuyun, nesnelerin isimleri söyleyin ve gösterin, onundagöstermesini isteyin.
Çocuk Gelişimci Sena ARMUTLU
0-12 AYLIK BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ yazısını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
SÜT ÇOCUKLUĞUNDA BESLENME yazısını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.