Çocukta özgüven doğumla gelişmeye başlar, erken yaşlarda da kesinlik kazanır ve 9-10 yaşına kadar gelişmeye devam eder. Özgüven hayat boyu gelişmeyle devam eden bir olgudur. Çocuklar ergenlikle beraber özgüvenlerini değerlendirmeye ve şekillendirmeye başlar. İlk yıllarda ailenin çocuğa verdiği mesajlar doğrultusunda gelişen özgüven, çocuğun okula başlamasıyla ailenin yanı sıra öğretmen ve arkadaşları gibi diğer kaynaklardan beslenir. (Özbey, 2004).
ÇOCUĞUNUZUN ÖZGÜVENLİ OLMASINI İSTİYORSANIZ ;
- En önemlisi çocuğunuzu koşulsuz sevmektir. Bu sevgiyi çocuğunuza hissettirmeniz de çok önemlidir.
- Çocuğunuzun düşüncelerine saygı gösterin. Genellikle aile ortamında ya da kalabalık ortamlarda çocuklara söz hakkı verilmez. ‘’Sen çocuksun anlayamazsın ‘’ yerine ‘’ Sen bu konu hakkında ne düşünüyorsun ‘’denebilir. Tabi burada önemli olan konunun seçimi çocuğun dahil olabileceği bir konu olması. Örneğin ; evinize yeni bir şey alacağınız zaman çocuğunuzun fikrini alabilirsiniz.
- Çocuğunuzun gelişim düzeyini dikkate alarak sorumluluk verin. Verilebilecek bazı sorumluluklar ;
5 yaşında bir çocuk , eşyalarına iyi bakabilir.
6 yaşında bir çocuk , tek başına giyinip soyunabilir.
7 yaşında bir çocuk , çantasını hazırlayabilir.
10 yaşında bir çocuk , kimse söylemeden belli görevlerini yerine getirebilir.
Yaşlara göre verilebilecek sorumluluklar hakkında daha çok bilgi almak isterseniz instagram hesabımızdan gönderilerimize bakabilirsiniz.
- Çocuğunuzu kardeşleriyle veya çevrenizdeki diğer çocuklarla kıyaslamayın. Bu durum sadece anne babalar için geçerli değil aynı zamanda öğretmenlerin de sınıf ortamında öğrencilerini arkadaşları arasında kıyaslamamalıdır.
- Kendi problemlerini çözmesine fırsat verin. Çocuğunuz yapabileceğini düşündüğünüz problemleri kendisinin çözmesine izin verin.
- Yüksek beklenti içinde olmayın. Çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak onun yapabilecekleri becerileri destekleyin.
Çocuk Gelişimci Filiz AKKAYA
[…] zorbalığına maruz kalan çocuklar içine kapanık, öz güveni düşük çocuklara dönüşebilir. Bu nedenle çocukların öz güvenlerini yükseltebilecek […]