ÇOCUKLAR DAKİKALARCA HİÇBİR AMACI OLMAYAN BİR EKRANA BAKARAK NE ÖĞRENİYOR?
Gün içerisinde çocukların vakit geçirmesi için eline verilen telefonla izlediği Youtube videolarını hiç takip ettiniz mi?
İçeriği kötü olmasa bile milyonlarca AMAÇSIZ videonun bulunduğu bir platform ile çocuklarımızı baş başa bırakıyoruz. Videoda ne var, ne anlatılıyor, amacı ne gibi soruları çoğunlukla sormuyoruz. Aslında çocukların izledikleri bu videoların içerikleri (şiddet, küfür ya da cinsellik içermeyen) amaçsız olduğu için çocukların gelişimlerine hiçbir faydası olmadığını biliyor musunuz? Ayrıca bu videoları kimin yüklediğinin de bilinmemesi, ekran karşısında geçirilen bu zamanın çocukların gelişimini açık açık tehdit ettiğini hiç düşündünüz mü? Kaynağı belli olmayan bu videoları kimin yüklediği ve ne amaçla yüklediği ailelerin düşünmesi gereken önemli konular arasındadır.
Çocukların yaptığı gibi arama motoruna tek kelime aratarak milyonlarca izlenen, binlerce video bulabilirsiniz. Bunu görmek için arama motoruna basit bir kelime yazarak (sürpriz yumurta ve oyuncak) kaç kez izlendiğine baktım [resim 1]. İçerikte ise sadece yumurtanın içinden çıkanı tanıtan bir ses ve oyuncaklar var. Çocukların bu videoyu izleyerek gelişimi için kazandıklarını sıralamak istersem eğer…. düşünüyorum ve bulamıyorum. Kazanç olarak hiçbir şey sağlamayan milyonlarca videoyu her gün çocuklarımız izliyor. Ayrıca otomatik oynatma seçeneği ile video bitiminde bir sonraki videoda ne tür bir içerik (cinsellik, şiddet..) olacağını bilemiyoruz. Genellikle telefonu çocuğun eline verdiğimiz zaman, anne/baba başka bir iş ile uğraşıyor oluyor.
O zaman anne/babalar Youtube ‘da vakit geçiren bir çocuğun doğru içeriğe ulaştığından nasıl emin olabiliyor?
Anı kurtarmak için çocuklara sunulan bu videolar sonrasında çocukların izledikleri içerikler bilinç altına yerleşebiliyor. Bunun sonucunu uzun vadede çocukların davranışlarında, konuşmalarında görebiliyoruz. Peki ne yapabiliriz?
- Youtube doğru kullanıldığında çocukların gelişim alanlarına katkı sağlayabilecek bir platformdur. Bunu sağlayabilmek için çocukların izledikleri videoları denetmek gerekiyor. İzletebileceğiniz faydalı videoları önceden izleyerek çocuğunuzun izlediği videonun içeriğini bilebilirsiniz.
- Otomatik oynat seçeneğinizi kapatarak çocuğunuzun karşısına çıkabilecek bir sonraki videoyu önleyebilirsiniz[resim2].
- Youtube’u ne amaçla kullanabileceğini öğretebilirsiniz. Örneğin oyuncak videoları izletmek yerine uzay, bilim, teknoloji, deney, çocuk şarkıları gibi eğitici videoların bulunduğu sayfaları takip edebilir, çocuğunuzun dikkatini öğrenme üzerine toplayabilirsiniz.
- Youtube’da ayarlar kısmından Kısıtlı Mod yazan kısımdan uygunsuz içerikleri engelleyerek sayfada çıkabilecek videoları önceden engelleyebilirsiniz[resim 3].
- En çok dikkat edilmesi gereken nokta ise çocuğunuzun eline telefonu vererek istediği video izlemesine izin vermemek olmalıdır. Telefon size ait bir eşya ise çocuğunuzun bunu serbestçe kullanmasına izin vermeyin. Çocukların sağlıklı gelişim göstermesi için teknolojiyi doğru kullanmayı öğretmek anne/babalar için dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almalıdır.
Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK