Çocukların sosyal medya ve teknoloji ile bağlarının güçlendiği bu günlerde açık havada bulunan çocuk parklarının ne kadar yararlı olduğu bir kez daha görülmektedir. Çocukların açık havaya çıkarmak onların çocuk parklarında verimli zaman geçirmelerini sağlamak için çocuk parklarının işlevselliği, dizaynı, teması çok önemlidir.
Çocuk parklarının gelişime etkileri
1. Çocuk parkları çocukların sosyalleştiği ve kendi akranları ile buluşabildiği bir alandır. Bu nedenle bu alanlar çocukların yaşıtlarıyla oyun oynayarak ve iletişim kurarak sosyal-duygusal gelişimini destekler.
2. Parklarda bulunan her oyun aleti çocukların fiziksel gelişimlerine katkı sağladığı için işlevsel oyun aletleri olması çocukların fiziksel gelişimleri açısından oldukça önemlidir.
3. Çocukların oyunlarında yapılandırılmamış, kuralları olmayan, doğaçlama gelişebilen oyunlar bilişsel gelişim ve yaratıcı düşünme becerileri açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle oyun alanları işlevsel, tek alana hitap etmeyen, çoklu duyu alanlarına yönelik olması çocukların farklı düşünme becerilerini destekler.
4. Her çocuk açık ortamda daha rahat büyür. Çocukların toprağa dokunması, toprakla oyunlar oynaması, ağaç ve doğa temaları olan parklarda oyun alanları oluşturması çocuğun doğa ile bağını güçlendirir. Doğaya saygı duymayı, doğada vakit geçirmeyi öğrenir.
5. Farklı tasarıma sahip olan parklar çocukların yaratıcı düşünme becerilerini destekler. Ayrıca çocukların kalıplar halinde oynamasını değil, farklı oyunlar oluşturarak problem çözme becerilerini, oluşturdukları oyuna göre farklı diyalog kurma biçimlerini ayrıca parkın temasına uygun rollere bürünerek kendilerini farklı şekilde yansıtma biçimleri gelişir.
6. Çocuklar kendilerine ait olduğunu düşündükleri alanlarda kendilerini daha özgür hissederler. Özgür olan çocuklar kendilerini daha rahat ifade eder. Oyunlarında kendilerini ve hayal güçlerini yansıtırlar.
7. Çocuk parklarındaki işlevsellik malzemelerin sadece kalitesi ve fiyatı ile ilgili değildir. Kullanılan malzemeler çocuklara zarar vermeyecek şekilde her türlü materyal kullanılabilir. Farklı malzemelerden kendileri için oyuncak oluşturulduğunu gören çocuklar çok yönlü düşünme becerileri kazanırlar.
8. Sanal yaşamın giderek arttığı bu dönemde çocukların evde bilgisayar başında değil, parklarda ailelerinin de yayında olabileceği, verimli zaman geçirebileceği ortamlarda bulunması gelişimsel açıdan büyük ölçüde önemlidir.
9. İyi dizayn edilmiş çocuk parkları, çocukların arkadaşlarıyla hayali oyun kurmaları açısından oldukça önemlidir. Hayali oyunlar çocukların bilişsel gelişimlerini destekler.
10. Açık havada bulunan çocuk parkları ne kadar yaratıcı, eğlenceli ve işlevsel olursa çocukların telefon, tablet, televizyon gibi kapalı mekanda geçirdikleri zaman dilimini azalmasına yardımcı olarak açık havada gerçek zamanlı oynanan oyunları daha cazip hale getirecektir. Dikkat çekici olan oyun alanları çocukları sanal ortamdan uzaklaştırır.
Çocuk Gelişimci Beyza TOPRAK